ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η άνοδος του νέου ανορθολογισμού

ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Περιεχόμενα Βιβλιοκριτικές  


Η άνοδος του ανορθολογισμού αποτελεί σήμερα παγκόσμιο φαινόμενο. Για μια σειρά αιτίων που εξετάζονται στο βιβλίο αυτό σήμερα παρατηρείται μια τεράστια έξαρση του ανορθολογισμού, είτε με τη μορφή κινήσεων όπως αυτό της ‘Νέας Εποχής’ και άλλων σπιριτουαλιστικών ρευμάτων στον Βορρά, είτε με τη μορφή διάφορων φονταμενταλιστικών κινημάτων στο Νότο με κοινωνικό ή εθνικιστικό περιεχόμενο.

Ο ανορθολογισμός όμως, που σήμερα αγκαλιάζει ακόμη και οικο-αναρχικές κινήσεις στη δύση, είναι εντελώς ασύμβατος με την ανάπτυξη ενός αντί-συστημικού κινήματος, δηλαδή ενός κινήματος που θα στόχευε στην αντικατάσταση του συστήματος της οικονομίας της αγοράς και της έμμεσης δημοκρατίας που έχει οδηγήσει στη σημερινή γενικευμένη κρίση με μια περιεκτική δημοκρατία, δηλαδή ένα νέο κοινωνικό-οικονομικο σύστημα που, αποτελώντας τη σύνθεση αλλά και την υπέρβαση του δημοκρατικού και του σοσιαλιστικού κινήματος καθώς και των νέων κοινωνικών κινημάτων (φεμινιστικό, κινήματα ‘ταυτότητας κ.λπ.), θα εξασφάλιζε το θεσμικό πλαίσιο για την ισοκατανομή της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής δύναμης μεταξύ όλων των πολιτών. Η ασυμβατότητα αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι ένα τέτοιο κίνημα έχει απαραίτητη προϋπόθεση τη θεμελίωση του σε ένα δημοκρατικό ορθολογισμό, ο οποίος είναι ξένος προς οποιαδήποτε δόγματα ή κλειστά ιδεολογικά συστήματα.

Τέλος, όπως τονίζει ο Τάκης Φωτόπουλος, ο ανορθολογισμός αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο κίνδυνο, σε συνδυασμό με εθνικιστικές και εθνοκεντρικές πολιτιστικές τάσεις, να οδηγηθούμε σε νέου τύπου ολοκληρωτισμούς αντί για την περιεκτική δημοκρατία. Στην Ελλάδα, ιδιαίτερα, ο συνδυασμός νεορθοδοξίας και κάποιων εθνικιστικών τάσεων που αναπτύσσονται σε αντίδραση προς την πολιτιστική ομογενοποίηση που μας έρχεται εκ δυσμών, οδηγεί τόσο σε ρατσιστικά φαινόμενα όσο και σε γενικότερη συντηρητικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας

 

 

Επιστροφή