Εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Τάκη Φωτόπουλου

 

 

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Βίντεο ομιλιών και συζητήσεων από την παρουσίαση του βιβλίου




Η σειρά των παρεμβάσεων είναι: (i) Τάκης Φωτόπουλος και Πάνος Δράκος, (ii) Παναγιώτης Λαφαζάνης, (iii) Γιάννης Ελαφρός, (iv) Γιώργος Οικονομάκης, (iv) Γιάννης Ραχιώτης (vi) Δευτερολογία Τάκη Φωτόπουλου και (vi)Συζήτηση με το κοινό


Ρεπορτάζ

 

Συντάκτης: Ζαγάρας Κ.

Έντυπο: Η Αυγή

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 11/11/2010

 

 

Η ανάγκη για άμεση έξοδο της χώρας μας από την Ε.Ε. και η δημιουργία προϋποθέσεων για μια αυτοδύναμη οικονομία αποτέλεσε το βασικό θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του Τάκη Φωτόπουλου “Η Ελλάδα ως προτεκτοράτο της υπερεθνικής ελίτ” (εκδ. Γόρδιος). Τα αίτια που οδήγησαν στη σημερινή κρίση και ο εναλλακτικός τρόπος διεξόδου από αυτήν, απασχόλησαν τους ομιλητές, ενώ η κατάσταση που βρίσκεται η αριστερά στη χώρα μας αποτέλεσε αντικείμενο ιδιαίτερου σχολιασμού. Επίσης κατατέθηκαν προτάσεις και απόψεις για το πώς μπορούν οι ριζοσπαστικές και αντικαπιταλιστικές δυνάμεις του τόπου να συμβάλουν στο κτίσιμο μιας νέας Ευρώπης των λαών.

Στο άνοιγμα της συζήτησης, ο συγγραφέας σημείωσε ότι “η απώτερη κρίση θεμελιώνεται στη μεταπολεμική υιοθέτηση από τις ντόπιες πολιτικές και οικονομικές ελίτ ενός εξωστρεφούς μοντέλου οικονομικής 'ανάπτυξης', το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία διαστρεβλωμένου παραγωγικού και καταναλωτικού προτύπου και σε χρόνια δομική κρίση”. Παράλληλα υποστήριξε ότι η ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στην ΟΝΕ συνέβαλαν αποφασιστικά στη χρόνια κρίση και πρότεινε την έξοδο της χώρας από αυτές. Την ίδια στιγμή άσκησε κριτική στη σοσιαλφιλελεύθερη θέση για την κρίση μιλώντας για “κοινοβουλευτική χούντα του ΠΑΣΟΚ”, αλλά και στις θέσεις της παραδοσιακής αριστεράς, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για “αντιφατικές προτάσεις”.

Π. Λαφαζάνης: Αναγκαία η συμπαράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι “από αυτές τις εκλογές βγαίνει το μήνυμα για ανάγκη συμπαράταξης όλης της ριζοσπαστικής αριστεράς και της ανατρεπτικής οικολογίας”, για να προσθέσει πως “όσες διαφωνίες και αν υπάρχουν στη σχετική συμπερίληψη, αν ήταν συμπαραταγμένες σε αυτές τις κρίσιμες ώρες και σε αυτές τις εκλογές, τότε είναι βέβαιο ότι την Κυριακή το βράδυ θα είχαμε ανατροπές του πολιτικού σκηνικού”. Αναφερόμενος στα ζητήματα της εκδήλωσης είπε ότι βλέπουμε την Ε.Ε. “να εξελίσσεται ενισχύοντας τον καπιταλισμό και διευρύνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων”, για να συμπληρώσει πως “η Ε.Ε. δεν μεταρρυθμίζεται, αλλά μόνο ανατρέπεται”. Επίσης υπενθύμισε τη ρήση του Λένιν πως “η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης ή θα γίνει κάτω από τις σημαίες του σοσιαλισμού ή δεν πρόκειται να υπάρξει παρά μόνο ως ακραία αντίδραση”. Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στον ρόλο που διαδραματίζει το ευρώ, επισημαίνοντας πως “έτσι όπως στήθηκε και αναπτύσσεται στο πλαίσιο της ΟΝΕ, δεν είναι απλώς ένα νόμισμα, αλλά και ένας μηχανισμός αποκλίσεων, ανισοτήτων και κοινωνικής αποδόμησης της Ε.Ε., ιδιαίτερα των περιφερειακών χωρών”.

Ο Γ. Ελαφρός από το ΝΑΡ είπε ότι “η αριστερά χρειάζεται καθαρές απαντήσεις”, για να σημειώσει ότι είναι απαραίτητη η στάση πληρωμών, η διαγραφή του χρέους και η έξοδος της χώρας από Ε.Ε. και ευρώ. Ο πανεπιστημιακός Γ. Οικονομάκης τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την κρίση του καπιταλισμού για να τον ξεπεράσουμε, ενώ ο δικηγόρος Γ. Ραχιώτης στάθηκε στις λύσεις που προσφέρει το βιβλίο για την υπέρβαση της κρίσης. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Π. Δράκος.


 

Εκδήλωση για το νέο βιβλίο του Τάκη Φωτόπουλου

Στις 9 Νοεμβρίου, στην Κεντρική Αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) και ώρα 7μμ θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του Τάκη Φωτόπουλου με τίτλο:

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΙΤ: Η ανάγκη για άμεση έξοδο από την Ε.Ε. και για μια Αυτοδύναμη Οικονομία» (Εκδόσεις Γόρδιος).

Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται τα πραγματικά (συστημικά) αίτια της σημερινής βαθιάς ελληνικής οικονομικής κρίσης, για την οποία δείχνεται ότι η ένταξή μας στην ΕΕ και την ΟΝΕ έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Αυτό σημαίνει ότι η άμεση έξοδος από την ΕΕ, στο πλαίσιο του προτεινόμενου πλήρως επεξεργασμένου πακέτου εναλλακτικών μέτρων, δεν αποτελεί μόνο την αναγκαία και επαρκή συνθήκη για την έξοδο από την κρίση χωρίς τη σημερινή κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων δεκαετιών από τα ληστρικά μέτρα που επέβαλε η υπερεθνική ελίτ και η κοινοβουλευτική Χούντα. Είναι, επίσης, και η βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία των βάσεων οικονομικής αυτοδυναμίας (όχι αυτάρκειας) και τη συμβολή στο κτίσιμο μιας νέας Ευρώπης των λαών και των περιφερειών που θα βασίζεται στον αυτοκαθορισμό και την ποιοτική ανάπτυξη, στον δρόμο προς μια Περιεκτική Δημοκρατία.

To θέμα της συζήτησης στην παρουσίαση θα είναι: «Είναι αναγκαία η έξοδος από την ΕΕ για την έξοδο από την κρίση;»

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετέχουν οι: Γιάννης Ελαφρός, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γιώργος Οικονομάκης, Γιάννης Ραχιώτης, Πανος Δράκος και ο συγγραφέας.

Οι φίλες και φίλοι της ΠΔ καλούνται να συμμετάσχουν στη συζήτηση!

Διοργάνωση: εκδόσεις Γόρδιος και Δίκτυο για την Περιεκτική Δημοκρατία.

 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ

Η θέση που αναπτύσσεται στο βιβλίο αυτό, τόσο για τα αίτια της σημερινής οικονομικής κρίσης όσο και για τον τρόπο διεξόδου από αυτή, διαφέρει ριζικά τόσο από τη θέση των σοσιαλφιλελευθέρων, όσο και από αυτή της παραδοσιακής Αριστεράς.

Οι πρώτοι αποδίδουν την ουσιαστική (αν και ακόμη όχι τυπική) χρεοκοπία  στη διαφθορά, την κακοδιαχείριση, τον υπέρογκο δημόσιο τομέα, τις ανελαστικές σχέσεις εργασίας, τα κλειστά επαγγέλματα κ.λπ.. Γι’ αυτό και η «λύση» που προτείνουν είναι τα ληστρικά κατά των λαϊκών στρωμάτων-- μέτρα που ήδη παίρνει η κοινοβουλευτική «Χούντα» του ΠΑΣΟΚ χωρίς την παραμικρή λαϊκή εξουσιοδότηση, κατ’ εντολή των ντόπιων και ξένων ελίτ, τα οποία στοχεύουν στη πλήρη ενσωμάτωση της οικονομίας στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και οδηγούν στη συνεχή επιδείνωση της κρίσης, τουλάχιστον όσον αφορά στα λαϊκά στρώματα.

Από την άλλη μεριά, οι εξηγήσεις της παραδοσιακής Αριστεράς συνήθως αποδίδουν τα αίτιά της στον «κακό» σχεδιασμό της ΟΝΕ που εγγενώς ευνοεί τα μητροπολιτικά  κέντρα και κυρίως την Γερμανία, η οποία αυξάνει την ανταγωνιστικότητά της σε βάρος των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, ή στις «κακές» νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών . Γι’ αυτό και η εναλλακτική «λύση» της Αριστεράς αυτής επικεντρώνεται στην έξοδό μας από την ΟΝΕ, αλλά όχι και την ΕΕ, πράγμα που κάνει εντελώς αντιφατικές τις προτάσεις της για παράλληλη διαγραφή όλου ή μέρους του Χρέους.

Αντίθετα, για το βιβλίο αυτό η απώτερη αιτία της κρίσης θεμελιώνεται στην μεταπολεμική υιοθέτηση από τις ντόπιες πολιτικές και οικονομικές ελίτ ενός εξωστρεφούς μοντέλου οικονομικής «ανάπτυξης», το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ενός διαστρεβλωμένου παραγωγικού προτύπου και ενός αντίστοιχου καταναλωτικού που οδήγησε σε ένα χρόνιο και συνεχώς διευρυνόμενο άνοιγμα μεταξύ του τι παράγουμε και τι καταναλώνουμε και σε μια χρόνια δομική κρίση που με 55;ά και την βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία των βάσεων οικονομικής αυτοδυναμίας (όχι αυτάρκειας) και τη συμβολή στο κτίσιμο μιας νέας Ευρώπης των λαών και των περιφερειών που θα βασίζεται στον αυτοκαθορισμό και την ποιοτική ανάπτυξη.

 

 

 

ρίς τη σημερινή κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων δεκαετιών, αλ