Εισαγωγικό  Σημείωμα #5

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

 

Μετά από μερικούς μήνες αναγκαστικής απουσίας, το περιοδικό μας, η «Περιεκτική Δημοκρατία» επανακυκλοφορεί, ξεκινώντας από εκεί ακριβώς που σταμάτησε, δηλαδή από το 5ο τεύχος. Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε το περιοδικό, προβλήματα που άλλωστε οδήγησαν στην αναστολή της κυκλοφορίας του στο μεσοδιάστημα, η νέα του μορφή αποτελεί σημαντική εξέλιξη της προηγούμενης, αφού έγιναν αξιόλογες -όπως νομίζουμε- αλλαγές τόσο στην εξωτερική του εμφάνιση, όσο και στο μέγεθός του το οποίο είναι αυξημένο σε σημαντικό βαθμό. Kαι αυτό, πέρα από την προσθήκη πολλών νέων μελών στην Συμβουλευτική Επιτροπή που τιμά το περιοδικό. Όλα αυτά, μας γεμίζουν αισιοδοξία ότι η «Περιεκτική Δημοκρατία» θα αριθμήσει πολλά τεύχη στο μέλλον και ότι θα αποτελέσει σταθερή βάση τόσο για μια εναλλακτική κριτική πάνω σε όλα τα ζητήματα του καιρού μας, παρουσιάζοντάς τα από μία εντελώς διαφορετική σκοπιά από αυτές των ΜΜΕ και των άλλων εντύπων της Αριστεράς, όσο και για τον προβληματισμό πάνω σε μία εναλλακτική μορφή κοινωνικής οργάνωσης που θα στηρίζεται σε μία γνήσια δημοκρατία.

Εκείνο το οποίο θεωρήσαμε σκόπιμο να μείνει ίδιο σε σχέση με τα τεύχη που προηγήθηκαν είναι η διάθρωση της ύλης, με μια όμως σημαντική προσθήκη που το εμπλουτίζει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μοτίβο το οποίο καθιερώσαμε από το πρώτο τεύχος, η πρώτη ενότητα του περιοδικού είναι αφιερωμένη σε θέματα επικαιρότητας τα οποία σχολιάζονται σε σύντομα άρθρα, ενώ στη δεύτερη ενότητα ο αναγνώστης μπορεί να βρει περισσότερο αναλυτικά άρθρα, όπου εξετάζονται διάφορες πτυχές του προτάγματος της Περιεκτικής Δημοκρατίας. Μολονότι η δεύτερη ενότητα έχει περισσότερο θεωρητικό περιεχόμενο, εντούτοις, δίνει καίριες και επεξηγηματικές απαντήσεις για τους τρόπους διεξόδου από τη σημερινή πολυδιάστατη κρίση, για το πώς μπορούμε να οδηγηθούμε στο χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας, καθώς και το ποιές αρχές πρέπει να τη διέπουν ώστε να εξασφαλιστεί η αυτονομία και αυτοθέσμιση των πολιτών της. Τέλος, από το παρόν τεύχος αποφασίσαμε να προσθέσουμε και μία τρίτη ενότητα που θα αποτελεί μία στήλη διαλόγου πάνω στο πρόταγμα της Περιεκτικής Δημοκρατίας και συναφή θέματα.

Όσον αφορά την ύλη στο παρόν τεύχος, αυτή ξεκινά με μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα μετάφραση ενός άρθρου του Αργεντίνου ακαδημαϊκού Guido Galafassi, το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε στο «αδελφό» μας διεθνές περιοδικό Democracy & Nature. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δίνει από πρώτο χέρι την εικόνα και την εξέλιξη των γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Αργεντινή τους τελευταίους μήνες. Επίσης, μέσα από το άρθρο φαίνεται καθαρά ότι την μεγάλη σε έκταση κρίση ακολούθησε μία στροφή των απλών ανθρώπων της Αργεντινής προς αμεσοδημοκρατικές μεθόδους άσκησης της πολιτικής, ενώ δίνονται ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς εξελίχθηκαν οι προσπάθειες αυτές με το πέρασμα του χρόνου. Συνολικά, νομιζουμε ότι το άρθρο μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στον προβληματισμό για τη στρατηγική μετάβασης σε μία Περιεκτική Δημοκρατία και τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στην πορεία.

Από την ενότητα της επικαιρότητας δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει ένα θέμα για τη μεταπολεμική κατάσταση στο Ιράκ αλλά και τα γεγονότα στην Παλαιστίνη, θέματα που εμείς, από τη σκοπιά της Περιεκτικής Δημοκρατίας τα θεωρούμε ως κοινά. Στο δεύτερο άρθρο της επικαιρότητας, λοιπόν, σκιαγραφούνται οι δυσκολίες επιβολής της Νέας Τάξης σε Ιράκ και Παλαιστίνη, αναλύεται ο ρόλος της Ευρώπης και των ρεφορμιστικών τμημάτων της Αριστεράς, ενώ αναφέρονται εν συντομία οι πραγματικές επιδιώξεις της Νέας Τάξης ανά περίπτωση.

Μετά από την εξέταση των συγκεκριμένων διεθνών θεμάτων, το ενδιαφέρον μας στρέφεται στο εσωτερικό της χώρας με ένα άρθρο για τη δίκη της «τρομοκρατικής» οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Στο άρθρο αυτό επιχειρείται πρωτον να εξηγηθεί το πώς συνδέεται η δίκη της 17Ν με τον «πόλεμο» κατά της «τρομοκρατίας» της υπερεθνικής ελίτ και εξετάζεται ο ρόλος της χώρας μας στο πλαίσιο του «πολέμου» αυτού, καθως και η πλήρης συστράτευση της πολιτικής ελίτ του τόπου μας με τη Νέα Τάξη. Δεύτερον, με αφορμή τη δίκη, εξετάζεται το κρίσιμο ερώτημα κατά πόσο νομιμοποιείται, από τη σκοπιά της Περιεκτικής Δημοκρατίας, η βία των ελίτ (την οποία εκπροσωπεί και η «νόμιμη» βία της δίκης) καθώς και η αντι-βία οργανώσεων όπως η 17Ν.

Τέλος, η ενότητα της επικαιρότητας κλείνει με ένα ενδιαφέρον άρθρο για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα, ή μεταλλαγμένα όπως συνηθίσαμε να τα αποκαλούμε. Το άρθρο είναι διανθισμένο από αποτελέσματα πρόσφατων μελετών και γνώμες έγκριτων επιστημόνων για το θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς αναμένεται να έχει άμεσες συνέπειες τόσο στην υγεία μας όσο και στην ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα. Εξετάζεται, επίσης, ο ρόλος της βιομηχανίας τροφίμων, η οποία στα πλαίσια της οικονομίας της αγοράς προωθεί (ή καλύτερα επιβάλλει) την ολοένα και μεγαλύτερη κατανάλωση μεταλλαγμένων προϊόντων ανά την υφήλιο, με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας της, παρά τον κίνδυνο για το οικοσύστημα στο σύνολό του.

Σε άμεση συνάφεια με το προηγούμενο άρθρο, το θεωρητικό τμήμα του τεύχους αντιμετωπίζει συνολικά το οικολογικό ζήτημα παρουσιάζοντας τις συνιστώσες τις οικολογικής κρίσης σήμερα και τις υπάρχουσες προσεγγίσεις για τη λύση του θέματος αυτού, συμπεριλαμβάνοντας από τεχνοκρατικές μέχρι τις περισσότερο ριζοσπαστικές προτάσεις. Τελικά, δείχνεται ότι η έξοδος από την οικολογική κρίση δεν είναι εφικτή εντός της οικονομίας της αγοράς και ότι μία πραγματική οικολογική δημοκρατία μπορεί να υπάρξει μόνο στα πλαίσια μιας Περιεκτικής Δημοκρατίας. Το θέμα της οικολογικής δημοκρατίας αποτελεί μία ενότητα με την οικονομική δημοκρατία, την πολιτική δημοκρατία, καθώς και τη δημοκρατία στον κοινωνικό χώρο που αποτέλεσαν το αντικείμενο του θεωρητικού μέρους στα προηγούμενα τέσσερα τεύχη του περιοδικού. Τα τεύχη αυτά εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος (Βαλτετσίου 53, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα, Τηλ. 210-3802040) και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται εκεί για όλα τα προηγούμενα τεύχη.

Όπως αναφέραμε και στις πρώτες παραγράφους του εισαγωγικού σημειώματος, το περιοδικό υπό τη νέα του μορφή θα διαθέτει και μία στήλη διαλόγου με την οποία θα κλείνει η ύλη του κάθε τεύχους. Η στήλη αυτή θα βοηθήσει τη διεξαγωγή μιας ευρύτερης συζήτησης γύρω από θέματα που σχετίζονται με το πρόταγμα της Περιεκτικής Δημοκρατίας. Στο τεύχος αυτό, γίνεται μία διερεύνηση του ελληνικού αναρχικού χώρου όπως αυτός έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, με έμφαση να δίνεται στα προβλήματα που υφίστανται και τους λόγους που έχουν οδηγήσει στην περιθωριοποίησή του.

Τέλος, με την ευκαιρία της νέας έκδοσης θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας  προς τον Γιώργο Γαρμπή, προηγούμενο εκδότη του περιοδικού, που βοήθησε με κάθε τρόπο στη διάθεση του την έκδοση του περιοδικού,  αλλά και προς τις εκδόσεις Γόρδιος που έδωσαν την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα.

 

Καλή ανάγνωση!

 

 

 

 

Επιστροφή