(Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 42 του περιοδικού "Υγεία για Όλους", Ιούνιος-Αύγουστος 2003)

Ο πόλεμος κατά της «τρομοκρατίας»: Η γενικευμένη επίθεση των ελίτ

Παρουσίαση:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΪΚΛΗΣ

 

Η δεύτερη επέτειος της επίθεσης εναντίον των «διπλών πύργων» της Νέας Υόρκης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 έφερε ξανά στην επικαιρότητα το ιστορικό αυτό γεγονός το οποίο, άλλωστε, κυριάρχησε στις παγκόσμιες εξελίξεις της διετίας, καθώς αποτέλεσε την αφορμή για δύο πολεμικές επιθέσεις του στρατιωτικού μηχανισμού της Νέας Διεθνούς Τάξης της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, εναντίον των λαών του Αφγανιστάν και του Ιράκ, καθώς και της συνεχιζόμενης επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, αλλά και την προώθηση της νομοθεσίας και των μηχανισμών παραβίασης των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Μία πραγματική ανατομία του φαινομένου της «τρομοκρατίας», στην οποία αποκαλύπτονται όλες οι, καλά κρυμμένες από τους παγκόσμιους μηχανισμούς προπαγάνδας της Νέας Διεθνούς Τάξης της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, σκοτεινές πλευρές του, αποτελεί το νέο βιβλίο του γνωστού έλληνα διανοητή και πρωτοπόρου μαχητή του σύγχρονου παγκόσμιου κοινωνικού - επαναστατικού κινήματος, κ. Τάκη Φωτόπουλου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο νέο του βιβλίο «ο "πόλεμος" κατά της "τρομοκρατίας" στον οποίο εντάχθηκε η εγκληματική εισβολή και κατοχή του Ιράκ, όπως και οι προηγούμενοι πόλεμοι της υπερεθνικής ελίτ (πόλεμος στον Κόλπο, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν), αποτελούν στην πραγματικότητα τη στρατιωτική έκφανση της άτυπης πολιτικής παγκοσμιοποίησης, η οποία συμπληρώνει την οικονομική παγκοσμιοποίηση. Η "τρομοκρατία" κάθε μορφής, άλλωστε, δεν είναι παρά το σύμπτωμα της συγκέντρωσης πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στα χέρια των ελίτ. Η συγκέντρωση αυτή έχει πάρει πελώριες διαστάσεις στη Νέα Τάξη που σηματοδοτεί η καπιταλιστική νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και το πολιτικό της συμπλήρωμα, η αντιπροσωπευτική "δημοκρατία". Στις 286 σελίδες του νέου αυτού ιδεολογικού και πολιτικού «μανιφέστου» του Τ.Φ., μας αποκαλύπτονται όλες οι διαστάσεις του φαινομένου της «τρομοκρατίας», με ιδιαίτερη έμφαση στην πολύμορφη τρομοκρατία που ασκεί σε όλους τους λαούς του κόσμου η Νέα Διεθνής Τάξη.

Στο πρώτο, εισαγωγικό, κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο «Τρομοκρατία», συοτημική βία και δημοκρατία, (σελ. 15-72), διαβάζουμε για τις μορφές πολιτικής βίας, τον ορισμό και τους τύπους της «τρομοκρατίας», για τη βία των καταπιεστών και τη βία των καταπιεζομένων, καθώς και για την οικονομική, την πολιτικοστρατιωτική και την ιδεολογική διάσταση της συστημικής βίας της Νέας Διεθνούς Τάξης.

Στο δεύτερο κεφάλαιο, με τίτλο «11 Σεπτέμβρη 2001: ο καταλύτης για το νέο γενικό πόλεμο» (σελ. 73-99), διαβάζουμε για τις αιτίες των γεγονότων της 11 Σεπτέμβρη, για τους «πολέμους» νέου τύπου που από την επομένη εξαπέλυσε η υπερεθνική ελίτ, για τα χαρακτηριστικά τους και τους στόχους τους.

Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στον «πόλεμο» κατά του Αφγανιστάν (σελ. 100-114), το τέταρτο στην κατάπνιξη του Παλαιστινιακού κινήματος (σελ. 115-156) και το πέμπτο στην εγκληματική εισβολή στο Ιράκ (σελ. 157-226). Και στα τρία αυτά κεφάλαια, βρίσκουμε μία εμπεριστατωμένη ανάλυση των στόχων και των συνεπειών των εγκληματικών αυτών επιθέσεων που, αν και τα επιμέρους κείμενα στηρίζονται σε σχετικά επίκαιρα δημοσιεύματα του Τ.Φ. στη στήλη του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», υπερβαίνουν το επίπεδο της τρέχουσας επικαιρότητας, δίνοντας βαθύτερη και διαχρονική, επιστημονική, ιδεολογική και πολιτική διάσταση στις αναλύσεις και τις θέσεις του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν στα κεφάλαια αυτά τα υποκεφάλαια στα οποία ασκείται κριτική τόσο στο σύστημα της «αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας» όσο και στην πολιτική «ίσων αποστάσεων» της ρεφορμιστικής αριστεράς απέναντι στα μαζικά αυτά εγκλήματα της Διεθνούς Νέας Τάξης.

Το έκτο κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο: Η Ελληνική συμβολή στον αντιτρομοκρατικό «πόλεμο» (σελ. 228-261), το οποίο παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τον έλληνα αναγνώστη, ξεκινάει από την «υπόθεση Οτσαλάν» και τη συνδέση της με τις εξελίξεις στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία και την Κύπρο, αναφέρεται στις μορφές πολιτικής βίας στην Ελλάδα της Νέας Τάξης και τον Ελληνικό «τρομονόμο», για να καταλήξει στη δίκη της 17Ν και της διαμέσου της προσπάθεια απαξίωσης της αντι-βίας.

Τέλος, στον Επίλογο με τίτλο Η διέξοδος από τον κύκλο της βίας και οι στρατηγικές της μετάβασης, αναφέρονται επιγραμματικά η γνωστή από τα προηγούμενα βιβλία του Περιεκτική Δημοκρατία (Εκδόσε\ς Καστανιώτης 1999) και Παγκοσμιοποίηση, Αριστερά και περιεκτική Δημοκρατία (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2002) -τα οποία έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενα τεύχη μας-στρατηγική της Περιεκτικής Δημοκρατίας, της οποίας εμπνευστής και πρωτεργάτης είναι ο Τ.Φ.

Από τον Επίλογο αυτό αναδημοσιεύουμε την τελευταία παράγραφο, στην οποία συμπυκνώνεται η πρακτική - εναλλακτική πρόταση που αποτελεί, και κατά τη δική μου προσωπικά εκτίμηση, τη μοναδική ρεαλιστική - εφικτή διέξοδο για το σύγχρονο κοινωνικό - επαναστατικό κίνημα:

«Η οικοδόμηση περιεκτικών δημοκρατιών σε τοπικό επίπεδο, ως αναπόσπαστο τμήμα ενός αντισυστημικού κινήματος που θα στοχεύει ρητά στη θέσπιση μιας συνομοσπονδιακής περιεκτικής δημοκρατίας, ίσως είναι όχι μόνο ο δρόμος που οδηγεί σε μία αυθεντικά εναλλακτική κοινωνία και όχι απλώς σε μια εύκολα αντιστρέψιμη παραλλαγή της παρούσας, αλλά και το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία μίας κοινωνίας δίχως συστημική βία, στην οποία ο κύκλος της βίας θα γίνει, για πρώτη φορά στην ιστορία, περιττός».

Μη χάσετε αυτό το πραγματικά απαραίτητο σε όλους μας βιβλίο, στο οποίο θα βρείτε τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα για τις κρίσιμες παγκόσμιες εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα που σας απασχολούν.

Θα το βρείτε στα κεντρικά βιβλιοπωλεία και στις Εκδόσεις Γόρδιος, οδός Μακεδονίας 17 (104 33, Αθήνα) τηλ. 2108252279.